Hoe los je een legpuzzel op?

Het maken van een legpuzzel is een uitdaging, vooral als je nieuw bent in het puzzelspel. Gelukkig zijn er een aantal tips en trucs waarmee u veel gemakkelijker aan uw puzzel begint – terwijl het ook minder tijd kost om de puzzel te voltooien.

Het kiezen van een legpuzzel

Ten eerste moet je een puzzel kiezen. Dat kan moeilijk zijn, vooral omdat er zoveel mooie en uitdagende legpuzzels zijn. Kies wel een puzzel die past bij je ervaring.

Moeilijkheidsgraad

Denk er eens over na – heb je de laatste tijd nog legpuzzels gemaakt? Ben je eraan begonnen en heb je ze afgemaakt, of alleen het “begin” gedeelte? Waren die puzzels groot of klein? Hoeveel stukjes waren er? Als een puzzel van 1000 stukjes een te grote uitdaging is, kun je misschien beter een puzzel van 500 stukjes proberen. Werk naar boven toe naar het aantal puzzelstukjes toe, neem je tijd, ga niet te snel naar de moeilijkste, alleen omdat het plaatje er zo leuk uitziet. Onze hersenen worden graag uitgedaagd, maar de uitdaging moet niet onmogelijk zijn.

Plan vooruit

Wat ga je met de puzzel doen als hij helemaal af is? Ga je de puzzelstukjes uit elkaar halen en terug in de doos stoppen, of ga je de puzzelstukjes aan elkaar lijmen en aan de muur hangen? Als het laatste het geval is, moet je een karton zoeken dat groot genoeg is om de hele puzzel in te doen of een speciale oprolbare puzzelmat kopen.

Kies een goede plek uit om de puzzel te maken

Dit gedeelte is cruciaal voor het hele legpuzzel proces. Je moet beslissen waar je de puzzel in elkaar gaat zetten. Als je een oprolbare mat hebt, kan je de puzzel overal mee naar toe nemen als je de ruimte nodig hebt, maar als je niet van plan bent om de puzzel te verplaatsen, dan moet je beginnen met puzzelen op een vlakke grote ondergrond, zoals een eettafel.

Maak het oppervlak goed schoon, zorg dat je niet alleen genoeg ruimte hebt voor de puzzel zelf, maar ook voor de dozen en stapels puzzelstukjes die je gaat sorteren. Een puzzel van 1.000 stukjes is meestal 50 x 68 cm, een puzzel van 2.000 stukjes is logischerwijs twee keer zo groot.

Dus, je hebt je puzzel en je werkruimte, en alles ziet er mooi en klaar uit. Het is tijd om de puzzel in elkaar te gaan zetten! Het in elkaar zetten moet beginnen met de volgende stappen.

Draai de puzzel stukjes om

Ja, het is een vrij saaie stap, maar op de lange termijn zal het de moeite lonen, dat garanderen we. Het hele “in elkaar zetten” proces begint hier met het omdraaien van alle puzzelstukjes, zodat ze dezelfde kant op wijzen. Dat is de beste manier om het in elkaar zetten van de legpuzzel veel gemakkelijker en sneller te laten verlopen. Als de puzzelstukjes allemaal dezelfde kant op liggen, kun je ze veel makkelijker zien en identificeren.

Zoek randstukken en speciale stukken

Deze ken je waarschijnlijk al, maar hij is toch belangrijk. Randstukjes zijn degene waar je je het meest op moet concentreren, omdat…

Randstukken zijn makkelijk te onderscheiden van andere stukken, en geven je daardoor een boost in je algemene vooruitgang.
Randstukken vormen de buitenste randen van de legpuzzel, en je hebt een idee hoe groot de puzzel is en het zal makkelijker zijn om aan het binnenste deel van de legpuzzel te beginnen. Simpel gezegd, het is het gereedschap dat zal helpen om de puzzel het snelst op te lossen.

Speciale stukken zijn de stukken die noch randstukken noch gewone knoppen/gaten stukken zijn. Sommige puzzels hebben ze, sommige puzzels niet, maar het is altijd het beste om ze in het begin uit te zoeken.
Kleur

Kijk goed naar de afbeelding op de doos. Hoeveel kleuren heeft het? Hoeveel kleursecties? Als de randstukken gemakkelijk te vinden waren door hun vorm, moet je nu op je zicht vertrouwen. Maak verschillende stapels voor verschillende puzzelstukjes, op die manier kun je veel gemakkelijker aan verschillende secties werken. Neem je tijd, het is een belangrijke stap.

Als de puzzel veel herhalende kleuren heeft of een eenkleurige puzzel is, is deze stap niet zo nuttig. Als je zo’n puzzel hebt, moet je je meer concentreren op de vorm van de stukjes in plaats van op hun kleur.

Vergeet niet om pauze te houden

Doe geen legpuzzels uren achter elkaar! Jij, je focus, je ogen en je hersenen hebben wat tijd nodig om te ontspannen na het puzzelen. Neem af en toe een pauze, praat met je familie of vrienden. Zorg voor een soort routine, op die manier raak je niet verveeld en kun je de puzzel sneller in elkaar zetten. Het is een hobby, zeker, maar als de hobby als werk begint te voelen, neem dan een pauze. Puzzels gaan nergens heen.

Dus je hebt je stukken gesorteerd, je hebt je randstukken op hun plaats gelegd en vreemde stukken uitgezocht. Nu is het tijd om met het puzzelwerk te beginnen.

Beginnen met puzzelen

Puzzels hebben meestal de randstukken en stukken met knoppen en gaten. Naarmate je vordert zul je kunnen zien welke knop waar hoort, maar als je pas begint moet je gewoon proberen, proberen, proberen.

Het helpt als je elk puzzelstukje op kleur hebt gesorteerd, op die manier wordt het aantal theoretisch passende stukjes enorm verminderd.

Het in elkaar zetten van de puzzel is veel makkelijker als je de stukjes op vorm en/of kleur hebt gesorteerd. We hebben het al gezegd, maar werken aan secties in plaats van aan de hele puzzel in een keer is een veel efficiënter proces. Neem alle tijd die je nodig hebt om puzzelstukjes op stapels te leggen, geloof ons, bij deze stap zal het zich uitbetalen.

Puzzels kunnen frustrerend worden, vooral als ze uitdagend zijn en als je er nieuw mee bent. Maar legpuzzels zijn gewoon een vorm van hobby en oefening voor je hersenen. Nogmaals – als het als een sleur aanvoelt, ontspan en trakteer jezelf. Je hoeft er niet over te stressen!

Als je de puzzel af hebt en elk puzzelstukje op zijn plaats ligt, kun je er eindelijk naar kijken. Gefeliciteerd! Je bent erin geslaagd om al die hoekstukjes en binnenstukjes weer in elkaar te zetten – stukje voor stukje – en dat is iets om heel trots op te zijn.

Lees verder in ons blog

Zijn legpuzzels goed voor de hersenen?

Zijn legpuzzels goed voor de hersenen?

Legpuzzels zijn sinds kort weer flink in opmars, en terecht! Het is een geweldige manier om quality time door te brengen met je gezin, een band op te bouwen met je kinderen of ouders, terwijl je ook je hersenen in goede conditie houdt. Maar welke andere niet zo voor...

Lees meer
Hoe los ik een legpuzzel met 1000 stukjes op?

Hoe los ik een legpuzzel met 1000 stukjes op?

Veel mensen genieten van het gevoel om in een puzzel met een lager aantal te springen, problemen op te lossen en stukjes te verbinden terwijl ze bezig zijn. Maar als je dezelfde methode gebruikt bij een puzzel met een hoger aantal stukjes, levert dat alleen maar...

Lees meer
Waarom zijn legpuzzels zo leuk?

Waarom zijn legpuzzels zo leuk?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla...

Lees meer