Zijn legpuzzels goed voor de hersenen?

Legpuzzels zijn sinds kort weer flink in opmars, en terecht! Het is een geweldige manier om quality time door te brengen met je gezin, een band op te bouwen met je kinderen of ouders, terwijl je ook je hersenen in goede conditie houdt. Maar welke andere niet zo voor de hand liggende voordelen heeft het leggen van een puzzel? Laten we deze voordelen eens uitzoeken!

Legpuzzels houden je hersenen en geheugen actief

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is wel waar – door het puzzelen versterk je de verbindingen tussen je hersencellen, waardoor de hersencelverbindingen sterker worden en langer meegaan. Als gevolg daarvan kan je je geheugen verbeteren of de gezondheid van de hersenen van ouderen helpen!

De meeste impact heeft het oplossen van puzzels echter op het kortetermijngeheugen. Door vormen en kleuren te onthouden die nodig zijn voor de puzzel, kun je je boodschappenlijstjes of gewoon alles, veel gemakkelijker onthouden. Legpuzzels zijn een geweldige oefening voor de gezondheid van je hersenen.

Puzzelen heeft ook voordelen zoals helpen tegen Alzheimer: door regelmatig een soort uitdagende activiteit te doen, verliezen de hersenen minder cellen door de ziekte. Daardoor verbeteren je geheugen, de verbindingen tussen hersencellen, je hersenen en gewoon je leven in het algemeen. Het is een wetenschappelijk bewezen feit!

Legpuzzels maken verlaagd je stressniveau

Een ander voordeel van het regelmatig doen van legpuzzels is de mogelijkheid om met stress om te gaan en je geest ontspannen te houden.

Legpuzzels zorgen ervoor dat je je concentreert en nadenkt over je strategie. Ga je puzzelstukjes sorteren op kleur, op vorm? Wat zijn je stappen? Deze vragen vereisen strategische vaardigheden en ook probleemoplossende vaardigheden, vooral als je samen met iemand puzzelt.

Door jezelf te trainen om met stress om te gaan en met anderen te communiceren leer je beter om te gaan, je probleemoplossende vaardigheden worden verbeterd. Op deze manier is het oplossen van puzzels een geweldige manier om te leren kalm, rationeel en communicatief te zijn terwijl je aan een ingewikkelde taak werkt. Dat alles leren kost tijd, maar het zal je leven op de lange termijn enorm vergemakkelijken!

Het maken van legpuzzels is ook een geweldige manier om je geest tot rust te brengen door je aandacht volledig te verleggen van stress naar iets neutraals.

Puzzelen maakt je productiever

Een van de voordelen van het maken van puzzels is een boost van de algehele productiviteit. Na het voltooien van een puzzel en het zien van de puzzel voor je ogen ervaar je een gevoel van voldoening, je hersenen krijgen euforie van het voltooien van een moeilijke taak en het zien van het resultaat. Legpuzzels, hoe moeilijk ze ook zijn om te maken, zijn een geweldig hulpmiddel om je geluk en productiviteit een boost te geven. Studies van de universiteit van Yale hebben aangetoond dat puzzels mensen samenbrengen en over het algemeen zeer goed zijn voor het opbouwen van een sterke band tussen mensen. Legpuzzels, of het nu grote legpuzzels of kleine legpuzzels zijn, kleurrijk of niet, zijn altijd een uitdaging voor je geest en hersenen. Met iemand kunnen samenwerken aan die uitdaging helpt bij het opbouwen van een betrouwbare band. Je bent allebei in een situatie, waarin je samen aan de puzzel moet blijven werken, hoe moeilijk de puzzel ook is of hoe groot het aantal puzzelstukjes ook is. Help elkaar! Je moet je taken verdelen, je stappen doorspreken, elkaar helpen door samen te werken en samenwerken om sneller tot een resultaat te komen.

Andere voordelen van het maken van legpuzzels

Het aantal stukjes dat je gaat doen beïnvloedt je aandachtsniveau. Hoe meer stukjes, hoe meer je gefocust zult moeten zijn om de puzzel op te lossen.
Elke puzzel kan in potentie een decoratie voor je huis zijn. Alle stukjes samen vormen een mooi patroon, en de afbeelding op de puzzel vult je kamer aan.
Puzzelen is geweldig voor kinderen: door deze puzzels leren ze zich te concentreren, verbeteren ze hun geheugenvaardigheden en leren ze verschillen tussen kleuren en vormen van puzzelstukjes. Een legpuzzel is een geweldig educatief hulpmiddel.
Natuurlijk helpen legpuzzels ons ook de tijd te doden als we niets te doen hebben! Het maken van een legpuzzel kan je echt helpen om de voldoening te krijgen van het bezig zijn terwijl je een dagje verder niks te doen hebt. Puzzels maken duurt minstens 2-5 uur, en als de puzzel groot of ingewikkeld is, verdubbel of verdriedubbel je de tijd die je ervoor nodig hebt!
Een niet zo voor de hand liggend voordeel: puzzelen kan je IQ verhogen! Maar je moet minstens 25 minuten per dag besteden aan het oplossen van puzzels om dit legpuzzel-geïnduceerde voordeel te krijgen. Als je er klaar voor bent, pak dan een legpuzzel en ga aan de slag

Lees verder in ons blog

Hoe los ik een legpuzzel met 1000 stukjes op?

Hoe los ik een legpuzzel met 1000 stukjes op?

Veel mensen genieten van het gevoel om in een puzzel met een lager aantal te springen, problemen op te lossen en stukjes te verbinden terwijl ze bezig zijn. Maar als je dezelfde methode gebruikt bij een puzzel met een hoger aantal stukjes, levert dat alleen maar...

Lees meer
Hoe los je een legpuzzel op?

Hoe los je een legpuzzel op?

Het maken van een legpuzzel is een uitdaging, vooral als je nieuw bent in het puzzelspel. Gelukkig zijn er een aantal tips en trucs waarmee u veel gemakkelijker aan uw puzzel begint - terwijl het ook minder tijd kost om de puzzel te voltooien. Het kiezen van een...

Lees meer
Waarom zijn legpuzzels zo leuk?

Waarom zijn legpuzzels zo leuk?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla...

Lees meer